Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Γεια σας κορόιδα...




Βασδέκης Τηλέμαχος, καθηγητής μαθηματικών. Διηγούνται για τον Βασδέκη πως, καθώς έβλεπε τους χωροφύλακες που αποτελούσαν το εκτελεστικό απόσπασμα έτοιμους να χτυπήσουν,, αναλογίστηκε το λίγο τους μυαλό και, προτού δοθεί το σύνθημα, τους αποχαιρέτισε με ένα "Γεια σας κορόιδα!". Τον εκτέλεσαν στη Θεσσαλονίκη το 1947, στις 17 του Οκτώβρη.

Έλλη Αλεξίου, Απαντά, Βασιλική Δρυς (Το χρονικό της εκπαίδευσης)

Σε αυτή τη μικρή πλατεία κάπου στο κέντρο της Αθήνας που φέρει το όνομα του Τάσου Βουρνά είχε κλαπεί κάποτε η προτομή του.  Με θλίψη είδα ότι αυτή τη φορά διέγραψαν το όνομα του. Που να ήξεραν αυτοί οι καημένοι που το έκαναν αυτό ποια θα ήταν η θέση τους αν δεν υπήρχαν αγωνιστές και αγωνίστριες από οποιοδήποτε μετερίζι σε αυτό τον τόπο. Σε αυτή τη γη. Γιατί κύριο μέλημα κάθε εξουσίας είναι να μη μαθαίνουμε για όλους και όλες αυτές.

Όπως και να μη μάθουμε ποτέ για την κομμουνίστρια Ευθυμία Πατσιά και τον κομμουνιστή καθηγητή Τηλέμαχο Βασδέκη που εκτελέστηκαν με το χαμόγελο στα χείλη για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στράτο Ελλάδας. Όπως κάποια κορόιδα (πρώην συνεργάτες των Ούννων Ναζί και μετέπειτα των Αμερικανών) για τρεις και εξήντα βασάνιζαν, εκτελούσαν, υπηρετούσαν τους πλούσιους, έτσι και τώρα κάποια άλλα κορόιδα είτε από άγνοια είτε από "γνώση" βεβήλωσαν την προτομή αυτή. Τους χαιρετούμε λοιπόν κι εμείς με την προσφώνηση "Γεια σας κορόιδα!", με χρέος μας να ψάχνουμε, να ανακαλύπτουμε, να μαθαίνουμε για τα πρόσωπα που έγραψαν λαμπρή ιστορία σε αυτό τον τόπο και πλήρωσαν με τη ζωή τους για αυτό... 





Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου